foto over windsurfen op tenerife

Windsurfen op Tenerife: Waarom El Medano de place to be is

Als je op windsurf vakantie wilt gaan met het vliegtuig naar een windzekere locatie waar het ook nog eens lekker warm is dan is Tenerife al snel een locatie waar je aan zult denken.

  • Maar waar kan je windsurfen op Tenerife?
  • Zijn er meerdere spots?
  • Welke condities kan je daar verwachten?
  • Kan je er makkelijk surfspullen huren?

Zomaar wat vragen die je zou kunnen hebben.

Op deze (en nog meer) vragen ga ik je vandaag antwoord geven, verder geef ik je tips om je windsurf trip naar het zonnige Tenerife tot een doorslaand succes te maken.

Waar ligt Tenerife?

Tenerife is één van de bekendste eilanden van de Canarische Eilanden. Vraag een willekeurige voorbijganger welke Canarische Eilanden ze kennen en de kans is groot dat Tenerife samen met Gran canaria, Lanzarote en Fuerte ventura in één adem genoemd zal worden.

Deze eilanden groep ligt voor de Afrikaanse kust ter hoogte van Marokko wat er voor zorgt dat het er het hele jaar door heerlijk weer is. Hierdoor is het ’t hele jaar door een populaire vakantie bestemming.

Ook uit Nederland gaan er het hele jaar door meerdere vluchten naar dit zon overgoten eiland in de Atlantische oceaan. Dus wanneer je ook wilt gaan, een directe charter vlucht zal je moeiteloos kunnen vinden.

Dat is leuk om te weten maar jij wilt natuurlijk gewoon weten of je er ook heen kunt als je wilt windsurfen.

Waar kan je windsurfen op Tenerife?

Foto van het strand van el medano

Het mooie aan Tenerife, als windsurfer (maar ook als kitesurfer) is dat er normaal gesproken maar 1 plek is die je hoeft te onthouden als je er heen gaat om te windsurfen.

Vlak bij het vliegveld in het zuiden van het eiland ligt namelijk een klein plaatsje waar de gemiddelde toerist niet echt over te spreken is!

Maar dat vinden wij alleen maar mooi, klagende Nederlanders hebben we hier al genoeg om ons heen, daar neem je op het vliegveld zodra je je tassen van de band hebt gepakt zonder moeite afscheid van.

En op de verdwaalde toeristen (die een dagtrip rond het eiland doen) na, zal je ze er niet vaak tegenkomen in dit door wind geteisterde dorpje aan de zuidkust.

Windsurfers op Tenerife gaan naar El Medano!

Als je Tenerife zegt, dan zeg je El Medano. Dit dorpje, wat direct naast de berg Montana Rocha (de rode berg) ligt is een waar windsurf paradijs.

Ik ben er al meerdere keren geweest en niet zonder reden, de sfeer is er super gezellig. Het water is er altijd lekker warm, je bent er in 4 uur vliegen en de wind is er (in de zomer) hard en betrouwbaar, tel daar de diverse surfspots met uiteenlopende condities bij op en je hebt een aardig idee waarom ik het er zo geweldig vind.

Op het moment van schrijven ben ik alweer aan het aftellen, om precies te zijn stap ik namelijk over 3 dagen in een zilveren vogel naar één van mijn favoriete windsurf vakantie oorden…El Medano op Tenerife.

Door de ligging  is El medano namelijk een wind magneet, met andere woorden als het op El Medano niet waait (bij Noordoost passaat) dan kan je jezelf de moeite besparen om een auto te huren en ergens anders op het eiland op zoek te gaan naar een windsurfspot met meer wind.

Welke wind condities kan je verwachten in El Medano?

De Canarische eilanden liggen van April tot September midden in de zone waar de Noordoost passaat heerst. Als er een hogedruk gebied bij de Azoren ligt dan kan je er bijna voor 100% vanuit gaan dat de Noordoost passaat “aan” staat.

In dat geval vangt El Medano de volle wind op en afhankelijk van de swell en waar je gaat surfen gaat dat gepaard met goede golven.

Je kan er zo’n beetje je hele zeilen quiver gebruiken in de zomer maar als je net als ik rond de 75 kilo weegt dan kan je in de zomer vaak zowel je 4,2 / 4,7 als ook je 5,3 gebruiken.

Dit zijn dan ook de zeilen die je normaliter nodig hebt, combineer dat met een wave of freestyle wave boardje en dan kan je 9 van de 10 dagen surfen.

Maar het kan ook voorkomen dat je met een 3,7 of een 5,7 aan de slag kan.

In de winter is de wind wat minder constant en hard aanwezig maar ook dan surf je normaliter meer als in de winter in Nederland.

Deze winter was niet al te best qua wind maar de winter van 2015 en 2016 waren uitmuntend. Ik gok zo dat de slalomsurfers die er trainen in de winter het deze winter een stuk beter troffen als de laatste winters want toen was het regelmatig overleven op je slalom spullen.

Kan je er ook nog een beetje stappen?

Vaak is een windsurf vakantie niet compleet zonder het nachtelijke vertier en ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat ’s avonds de plaza helemaal tot leven komt.

De “Goiter bar” is een echte aanrader als je van een gezellige kroeg houd waar je iedereen die op het water staat en de locals die er wonen tegen wilt komen.

Het is er gezellig tot in de late uurtjes maar ook op andere plekken in El Medano is er genoeg te beleven als je ’s avonds na het eten nog wat energie over hebt.

Welke windsurf spots zijn er?

De windsurf spots van El Medano hebben voor elk wat wils, van vlak water, tot deining, tot stevige branding.

Cabezo beach is het beruchte strand waar de wedstrijden van de PWA worldcup worden gehouden. Daar blaast de noordoost passaat schuin aanlandig van links (de perfecte richting voor Nederlanders omdat je wind over links in Nederland ook veelal tegenkomt als de wind ergens van zuid tot west onze stranden geselt.

Je kunt je golfrij kunsten dus afwisselen met je sprongen en transitions maar verrwacht niet dat je er even de show steelt, het niveau van de locals is er heel hoog.

Niet heel gek ook als Dany Bruch er tot de locals behoort.

Net voorbij de bunker van Cabezo heb je “de muur” hier breken de golven wat mooier maar pas op ze breken er veelal op een ondiep lavarif dat bezaait ligt met zee egels.

Als je eenmaal om de muur heen bent dan komje in de bocht van El Medano, dit is het domein van de freeriders en slalommers onder ons.

Er staat soms een kleine shorebreak maar verder is het er vlak tot choppy.

Hier zitten de bekende surfscholen en verhuurcentra zoals Tenerife Windsurf Solution en Surf Center Playa Sur.

Waar kan je windsurf materiaal huren?

Bij de zojuist genoemde centra kan je surfles krijgen maar zeker ook goed materiaal huren.

Bij de TWS kan je het zo gek niet bedenken of ze hebben het er liggen voor de verhuur.

De kleinste wave zeilen en boards tot en met full on slalom race materiaal van alle grote bekende merken ligt er klaar voor je om mee te nemen het water op.

Bij Surf Center Playa Sur kan je vooral Naish windsurf materiaal huren.

Hoe ziet het er nu uit op El Medano? (Check de webcam)

Mocht je alvast willen weten hoe het er nu uitziet op El Medano dan krijg je natuurlijk het beste beeld bij de situatie als je naar live beelden kunt kijken.

Gelukkig is er een hele goede live feed van een webcam die op het surfstrand van El Medano staat.

Er zijn nog wel meerdere webcams die over de bocht uitkijken (of webcams van locaties elders op Tenerife) maar de onderstaande webcam heeft het beste beeld van de heersende condities op het strand waar je ook je surfspullen kunt huren.

Filmpje van Tenerife Windsurf Solution over El Medano!

Natuurlijk mag een goed filmpje over zo’n goede surfspot niet ontbreken.

Het team van TWS (Tenerife Windsurf Solution) heeft een paar jaar geleden een heel mooi promotiefilmpje geproduceerd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *