plaatje van een windsurf vakantie actie foto

5 Top windsurf vakantie tips

Iedere windsurfer die zo veel mogelijk op het water wil staan zal vroeg of laat op windsurf vakantie willen gaan. Of je nou alleen wilt gaan, met een stel vrienden of met je gezin uiteindelijk zal je met een aantal zaken rekening moeten houden.

Natuurlijk maakt het een hoop verschil met wie je op reis gaat en alhoewel plannen over het algemeen niet iets is waar surfers in uitblinken zal je er nu dan toch aan moeten geloven, maar waar moet je op voorhand rekening mee houden als je een windsurf trip wilt gaan maken?

Deze windsurf vakantie tips helpen je alvast op weg.

windsurfen op vakantie

Er zijn wel tientallen vakantie tips te bedenken die cruciaal zijn voor windsurfers, uit al deze tips heb ik er 5 geselecteerd waarvan ik denk dat je ze het beste kunt gebruiken.

1. Plan ruim van tevoren je reis.

De eerste tip klinkt als een open deur maar probeer je vakantie ruim van te voren te plannen, zo voorkom je teleurstellingen vlak voordat je er opuit wilt trekken.

Door ruim van te voren te plannen kan je kiezen uit verschillende mogelijkheden, mogelijkheden die je vaak al niet meer hebt als je kort voor je vakantie begint met keuzes te maken.

Wil je bijvoorbeeld op vakantie naar een camping dan is het aan te raden om ruimschoots op tijd de campingplek van je keuze te reserveren.

Vaak zijn de plekken dicht aan het water erg gewild, die zijn dan ook als eerste geboekt. Boek zo’n plek dicht bij het water op tijd om teleurstellingen te voorkomen.

Hoe cool zou het zijn als je op je vakantie straks niet langs allemaal tenten en caravans moet balanceren met je surfspullen om aan het water te komen.

’s morgen bij het wakker worden snel even de condities checken is een stuk eenvoudiger als je lekker dicht bij het water staat.

2. Wat is je niveau (en ben daar eerlijk over)?

Het is niet geheel onbelangrijk om eerlijk naar je eigen windsurf niveau te kijken voordat je een bestemming voor je aanstaande vakantie uit gaat zoeken.

Het is natuurlijk heel verleidelijk om op vakantie naar Tarifa (ik noem maar even een bekende windsurfspot) te gaan maar als je daar in de zomervakantie heen wilt en je bent in Nederland nog met je beginnersboard onderweg om de basis onder de knie te krijgen dan is dat (nog) geen goede bestemming voor jou.

In Tarifa waait het in de zomer namelijk over het algemeen windkracht 7 of harder (windkracht 9 en zelfs 10 zijn daar in de zomer geen uitzondering).

Tel daar de (in de zomer vaak) aflandige wind bij op dan begrijp je dat Tarifa nog even te hoog gegrepen is. Rosas in Spanje zou dan al een betere keuze zijn omdat het daar ’s ochtends nagenoeg niet waait en als het al harder gaat waaien dan steekt de wind daar pas tussen 11 en 13 uur op).

Zo kan je al beginner in Rosas dus dagelijks veel beter uit de voeten dan op Tarifa.

3. Wil je jouw eigen windsurf spullen meenemen (of ga je huren)?

Een ander belangrijk punt is of je je eigen surfspullen mee wilt nemen of dat je overweegt om ter plekke surfspullen te gaan huren.

Je eigen spullen meenemen…

Als je je eigen materiaal meeneemt dan is dat soms best een hoop gedoe, zeker als je gaat vliegen. Ik kwam een keer terug van Barbados en moest toen zelf mijn spullen ophalen van de band en weer inchecken voor de verbindingsvlucht van London naar Amsterdam.

Als je al moe bent en niemand aan de kant wil voor jou met die onhandig grote boardbag dan is dat op zijn zachts gezegd niet echt een relaxed vakantie moment.

Maar van de andere kant heeft het ook wel wat om je eigen spullen mee te nemen en als een pro je tassen in te checken.

Veel belangrijker is natuurlijk dat je aan je eigen spullen gewend bent en dat het niet verhuurd is als jij een waveboard en een 4,7 wilt pakken.

Of toch liever huren…

foto van een windsurf verhuur centrum

Als je liever je spullen huurt moet je met een aantal punten rekening houden.

Het is logisch dat je dan uit moet zoeken waar er op de vakantie bestemming van jouw keuzen een verhuur centrum is. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat de kosten hiervoor zijn.

Hebben ze voldoende spullen beschikbaar, denk aan het voorbeeld van zojuist. Hoe frustrerend is het als je het water op wilt en de 4,7 die perfect voor jou zou zijn met de heersende condities al verhuurd is en er geen extra 4,7 beschikbaar is?

Iets om over na te denken dus, maar gelukkig kan je dit allemaal van tevoren al uitzoeken.

Huren van windsurfspullen op vakantie heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen.

Je sluit een verzekering af voordat je het water opgaat (doe dit echt, die paar euro wegen niet op tegen de ellende van door jou aangebrachte schade aan die huurplank of dat gehuurde zeiltje).

Mocht er dan iets kapot gaan dan ben je ervoor verzekerd en kost het je niets extra. Natuurlijk ben jij de beste surer die er is en je hebt al zolang nog niets gesloopt, maar er surfen ook mensen om je heen waar je op voorhand niet aan kan zien hoe goed ze surfen.

Om nog maar van de beheersing (en uitvoering) van de voorrangsregels op het water te zwijgen.

En als dat allemaal al goed gaat, met de huurspullen wordt vaak inder voorzichtig omgegaan als met eigen spullen, hierdoor kan het zijn dat dat zeil al op scheuren stond voordat jij het in je handen kreeg.

Dag in, dag uit opgetuigd blijven en in de brandende zon liggen, daar wordt het gemiddelde monofilm nou eenmaal niet sterker van.

Maar aan de andere kant, voor een vast bedrag planken en tuigages te kunnen wisselen is een onbetaalbare ervaring. Naast het gemak van altijd de juiste spullen tot je beschikking te hebben gaat er ook niets boven zelf testen van surfspullen.

Testen en reviews lezen is prima (dat doe ik ook heel veel) maar er gaat niets boven het zelf testen. Zit je eraan te denken om een waveboard van 80 liter te kopen of twijfel je nog of je niet beter een freewave plankje aan kan schaffen?

Door beide type boards onder dezelfde condities te kunnen uitproberen kom je er heel snel achter wat voor jou de beste optie is.

Als ze dan ook nog het merk (de merken) van jouw keuze hebben dan is het zelf testen onder heerlijke omstandigheden iets waar je als het goed is niet lang over na hoeft te denken.

4. Ga je met de auto of ga je vliegen?

Ga je wat verder weg, zoals naar de Canarische Eilanden, Egypte, Turkije of Griekenland? Dan is de keuze snel gemaakt dan pak je het vliegtuig (zeker als je maar een paar weken vrij hebt zoals de meeste mensen).

Een windsurf vakantie naar Denemarken, Frankrijk of Spanje is prima met de auto te doen (maar ook daar kan je heen met het vliegtuig).

Of je wilt vliegen of niet is natuurlijk geheel aan jezelf.

Vliegen is vaak wat duurder maar scheelt je over het algemeen een hoop tijd. Je eigen surfspullen meenemen als je gaat vliegen is aan regels gebonden, houd daar rekening mee en informeer bij de maatschappij waar je mee vliegt wat hun regels zijn.

Met de auto kan je meer meenemen en zie je meer onderweg. Verder kan je stoppen wanneer je zelf wilt en heb je op de plaats van bestemming een auto tot je beschikking.

Zoals je ziet hebben beide opties voor en nadelen, welke voor jouw doorslag gevend zijn moet je zelf beslissen maar onthoud wel dat je in beide gevallen van te voren het één en ander moet regelen.

5. Zorg dat er altijd iemand is die weet waar je bent.

De laatste tip van vandaag gaat over je veiligheid op het water.

Ook op je vakantieadres is het belangrijk dat je altijd iemand laat weten waar je surft en hoelang je weg denkt te blijven.

Ga niet te lang achter elkaar het water op, eet en vooral drink voldoende.

Check de uitrusting, of het nou je eigen spullen zijn of gehuurde spullen, zorg dat je zeker weet dat alles nog in goede (en dus veilige staat) is.

Zijn de touwtjes nog betrouwbaar?

Zit alles goed vast?

Is er niets versleten?

Als alles in orde is en iemand aan de kant weet waar en hoelang je surft dan staat niets een leuke windsurf vakantie in de weg.

Heb jij nog goede windsurf vakantie tips?

Deel je ervaringen en tips door hieronder een reactie achter te laten.

Ik vind het leuk om te lezen en je helpt er je mede windsurfers mee!

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan via jouw favoriete social media kanaal!

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Waar kan je windsurfen op Tenerife?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *