windsurf disciplines

Windsurf disciplines, ken jij ze allemaal?

Als je net met windsurfen begint heb je je handen vol aan het leren van de basics maar op een gegeven moment ontstijg je de beginner status en kan je gaan kiezen welke discipline je het leukste lijkt en kan je daar je surfspullen op af gaan stellen maar welke windsurf disciplines zijn er eigenlijk allemaal?

Jouw windsurf verslaving kan echt een ongelooflijke berg aan surfspullen opleveren als je niet uitkijkt. In het begin valt het allemaal wel mee met een surfpak, een windsurfplank en één of, mischien wel, twee surfzeilen, een mast, een giek en wat losse onderdelen.

Behalve dat het financieel onmogelijk is voor de meeste van ons om een compleet quiver aan te schaffen is het vaak ook een hele opgave om al die spullen op te bergen en een plekje te geven in de schuur of garage.

En na veel gesurft te hebben zal je merken dat je voorliefde naar een bepaalde discipline zal gaan. Wat je dan gaat doen is je materiaal afstemmen op de discipline van je keuze en in grote mate ook van de spots en omstandigheden waar je wilt gaan surfen.

Maar voordat je kunt kiezen welke windsurf discipline jou het leukst lijkt moet je natuurlijk wel weten welke disciplines er allemaal zijn.

Welke windsurf disciplines zijn er allemaal?

Wat ik zo leuk vind aan windsurfen is dat je nooit uitgeleerd raakt, er is altijd wel weer wat nieuws te leren of te verbeteren.

Een ander aspect van deze geweldige sport is dat je er zoveel kanten mee op kunt gaan. Je kunt je namelijk helemaal gaan specialiseren in een bepaalde discipline.

In het windsurfen kan je kiezen uit de volgende disciplines:

  • Freeriding
  • Bump en jump
  • Slalom
  • Speed
  • Freestyle
  • Wave
  • Olympische discipline

Om je een beetje op weg te helpen, hieronder een kleine uitleg wat deze disciplines nou eigenlijk allemaal inhouden.

FREERIDING

Heb je leren windsurfen en wil je verder? Dan is freeriden is over het algemeen DÉ discipline waar je aan begint . Het is ook de discipline waar de meeste windsurfers in Nederland mee bezig zijn.

De spullen zijn niet heel erg technisch om mee te varen, hierdoor kunnnen de meeste mensen hier goed mee overweg.

Je kunt voor zo’n beetje alle windsterktes freeride materiaal kopen zodat je er jaren mee vooruit kan, er zijn genoeg windsurfers die altijd op freeride materiaal blijven surfen en waarom ook niet, de mogelijkheden zijn onbegrenst op deze spullen.

BUMP EN JUMP

Er is weinig verschil tussen bump en jump en freeriden op kleinere boards en zeilen. Beide zijn bedoeld om lekker mee heen en weer te speren op binnenwater of op zee, alhoewel de overgrote meerderheid voor (klein of groot) binnenwater zal kiezen.

Naast het heen en weer surfen (de naam zegt het al) kan je hier ook mee springen. Over het algemeen gaat het hier over een chop hop in diverse varianten en volop planeren over de chop heen.

Het zijn boards die makkelijk onder controle te houden zijn, ook als het water oppervlak wat ruiger wordt.

SLALOM

Voor zover de wat gematigdere disciplines. Natuurlijk is windsurfen ook een wedstrijdsport en er zijn diverse wedstrijden in diverse disciplines.

Na het freeriden is de volgend grootste groep windsurfers in Nederland bezig met slalom. De full on slalom spullen zijn moeilijk onder controle te houden als je nog niet veel ervaring hebt, maar zijn compromisloos.

Als je slalom wedstrijden wilt doen ontkom je niet aan deze spullen als je serieus aan slalom wedstrijden mee wilt gaan doen.

Maar ook met freeride materiaal (en zeker met freerace materiaal) maak je een goede kans in wedstrijden zoals de regiocup Noord en Zuid (vooral als je meedoet in de zilver en niet in de goud fleet).

Als je niet altijd overpowered en op het randje van controle wilt surfen maar wel de snelste wilt zijn dan is het aan te raden om eerst met freerace materiaal te gaan surfen.

SPEED

Naast alle verschillende race en slalom disciplines (met bij behorend materiaal) zijn er ok heel veel surfers besmet met het speed virus.

Op kleine freerace en slalom spullen kan je heel goed speeden maar de echte speed verslaafden surfen het liefste op echt speed materiaal.

Met speed surf spullen telt maar één ding en dat is zo snel mogelijk een afstand afleggen.

Met welk materiaal je ook gaat speedsurfen, koop een GPS apparaatje en meld je aan op GPS Speedsurfing, dat is echt heel erg leuk.

Op die site kan je dan zien hoe snel je die dag gegaan bent, of je de snelste was van alle GPS surfers op jouw spot die dag en verder worden er een heleboel statistieken bijgehouden.

FREESTYLE

Naast alle snelheids disciplines bestaan er natuurlijk ook disciplines waar het meer op behendigheid aankomt.

Freestyle is daarvan de meest toegankelijke discipline. Freestylers doen trucjes op het water en in de lucht. We hebben in Nederland hele goede (wereld) toppers die zo’n beetje allemaal jaren geoefend hebben op deze freestyle trucjes.

Het begint vaak met de airgybe (ook wel Vulcan genoemd) en daarna is er een heel scale aan tricks die de freestylers kunnen.

Dee discipline is mega populair bij de jeugd, vele jongens en meisjes zijn hier dan ook erg goed in (op de Brouwersdam in het kommetje bijvoorbeeld is het niveau superhoog).

Op deze spot hebben toppers zoals Davy Scheffers, Rick Jendrusch en nog vele wereldtoppers uit Nederland en België hun freestyle kunsten geleerd en geperfectioneerd.

WAVE

Last but not least is er de wave discipline.

Als je houd van surfen op zee in de branding dan is de wave discipline het helemaal voor jou. In de wave gaat het om het maken van sprongen, golfritten en verschillende transistions (veranderen van vaarrichting).

Tegenwoordig zie je steeds meer freestyle tricks in de golven, een hoop freestylers surfen dan ook in de wave.

Voor de wave heb je een hoop verschillende surfspullen, vooral de boards en zeilen maken de laatste jaren een hoop veranderingen door.

De 4 en 3 latten zeilen zijn momenteel heel erg populair en er komen ook steeds meer merken die een “stubby” waveboard uitbrengen.

Deze boards zijn breed en heel erg kort. Vergis je niet als je denkt dat dit alleen in Zuid Afrika en Hawaii werkt, deze nieuwe shapes zijn super voor onze typische wavespots in Nederland waar de golven vaak wat minder hoog, mooi gevormd en krachtig zijn en waar je het moet doen met vaak een hoop stroming.

OLYMPISCHE DISCIPLINE

Nou was ik toch haast de Olympische windsurf discipline vergeten…

Als er een discipline is die de meeste mensen kennen (die nieuw zijn voor de windsurf sport) dan is dat de Olympische discipline.

Door het goud van Dorian in zowel de zomerspelen van 2012 en 2016 is deze discipline behoorlijk bekend geworden.

De discipline lijkt nog het meeste op de discipline course racing (en de wedstrijden van de Bic Techno klasse). Het is een technische maar vooral ook tactische discipline.

Voor deze eenheidsklasse is er een speciaal zeil nodig (in maar één maat) en een speciale surfplank.

Ben ik nog wat vergeten?

In grote lijnen zijn de hierboven genoemde disciplines wel de disciplines waar je voor kunt kiezen als je een bepaalde richting op wilt gaan.

Sommige zijn een logisch gevolg van een andere discipline en voor die disciplines kan je heel goed dezelfde zeilen en planken gebruiken.

Ik heb het nu niet gehad over verschillende wedstrijd sub disciplines zoals de Kona, Techno en andere klasses.

In het verleden zijn er ook andere disciplines geweest (die er nu niet meer zijn) zoals de super Cross, een slalom baan met hindernissen waar de surfers overheen moesten springen en bij de boeien bijvoorbeeld een airgybe, duckgijp, grubby moesten uitvoeren en waar er op de rechte rakken een salto zoals de forward gesprongen moest worden.

Maar verder denk ik dat ik alle windsurf disciplines wel een beetje behandeld heb.

Welke windsurf disciplines vind jij het leukste om te doen?

Ik hoor graag welke discipline jij het leukste vind om te doen. laat het me weten in de reacties hieronder!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *