wetsuit kopen

Wetsuit kopen om te windsurfen? Let hier op!

Wil je een wetsuit kopen om in te windsurfen? Dan ben je hier op het juiste adres aangekomen! Met mijn meer als 25 jaar aan ervaring als windsurfer kan ik je goed adviseren waar je op moet letten als je een surfpak wilt gaan kopen.

Vraag jij je nog af waar je op moet letten bij de aanschaf van een windsurfpak?

Een wetsuit kopen, waarom zou je dat doen?

Of je nou hebt leren windsurfen op vakantie op een zonnige en warme locatie, van een vriend(in) in Nederland die het al goed kan of via een surfcentrum van een ervaren instructeur maakt niet uit.

Maar het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat er weinig windsurfers zijn die alleen in een badpak, bikini of zwembroek op hun surfspullen over het water scheren.

De meeste surfers dragen, zeker in Nederland, altijd een wetsuit.

Waarom doen ze dat eigenlijk?

  • Met een wetsuit blijft je lichaam lekker warm
  • Kom je zachter op of in het water terecht
  • Bescherm je je lichaam tijdens het op je plank klauteren

Natuurlijk zijn er wel meer redenen op te noemen waarom het beter is om in een wetsuit te windsurfen in plaats van in je favoriete badkleding.

Maar deze redenen zijn toch wel de belangrijkste.

Wat is een wetsuit nou precies?

Ik heb het hier de hele tijd over een wetsuit omdat dat een veel voorkomende term is als er gesproken wordt over een surfpak of in ons geval een windsurfpak.

Een wetsuit is vrij vertaald een nat pak, maar wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee?

Waar is een windsurf wetsuit van gemaakt?

Een wetsuit is een pak dat gemaakt is van een soort rubber. Dit rubber heet neopreen. Neopreen heeft een goed isolerende eigenschap wat het super goed geschikt maakt om jou als surfer in het water lekker warm te houden.

Hoe werkt een wetsuit?

Als je een wetsuit aantrekt en je gaat het water in dan komt er een minimale hoeveelheid water je pak binnen.

Dat water vormt een dun laagje tussen je huid en het surfpak, doordat je pak is gemaakt van neopreen neemt dit laagje water je lichaams temperatuur aan.

Hierdoor blijft je lichaam lekker warm en koelt het dus minder snel af als wanneer je in (natte) badkleding op het water bezig bent.

Wat voor wetsuit heb je nodig als windsurfer?

Als windsurfer, en zeker als je voornamelijk in Nederland gaat surfen, heb je een goed surfpak nodig dat je lekker warm houd waardoor je het langer uithoud op het water zonder onderkoelt te raken.

Onderkoeling is tijdens het windsurfen meer aanwezig als wanneer je bijvoorbeeld op je handdoekje ligt te zonnen.

Kou, bewolking, een nat lichaam en de aanwezige wind zorgen er allemaal voor dat je sneller afkoelt in of op het water als aan het land.

Om je goed tegen deze onderkoeling te beschermen moet je je lichaam dus goed hiertegen beschermen, en dat doe je nou eenmaal het beste door een goed wetsuit aan te hebben.

Je hebt dus een goed pak nodig wat dik genoeg is om je warm te houden maar ook weer niet te dik zodat je je te moeilijk kunt bewegen in je pak.

Welke wetsuits zijn er voor windsurfers?

Door de aanwezige wind heb je bijvoorbeeld als windsurfer eerder behoefte aan een single lined als een double lined surfpak.

Single lined wetsuit.

Een single lined wetsuit is een surfpak met een gladde buitenkant zoals de duikpakken die hebben. Single lined pakken zijn gevoeliger voor beschadiging door nagels of verkeerd aantrekken als dat dat het geval is bij een double lined surfpak.

Maar het voordeel van een single lined surfpak is dat het pak glad is en de wind niet door het materiaal heen bij je lichaam laat komen.

Hierdoor heb je veel minder kans op onderkoeling dan bij een double lined surfpak wat aan te raden is in de koudere tijd van het jaar.

Double lined wetsuit.

Daar en tegen is een double lined surfpak vaak weer wat mooier met mooie kleuren en designs. Ook gaat dit soort wetsuit een stuk minder snel kapot.

Hoe dik moet een wetsuit zijn?

Dan zijn er nog de verschillende diktes van wetsuits.

Je kunt ze kopen van 2 milimeter dikte tot wel 5 a 6 milimeter dikte.

Droogpakken om in te windsurfen zijn zelfs nog dikker.

(droogpakken laten geen water door en zijn perfect voor de echte koukleumen in de winter maar zelfs als het rond het vriespunt is is een 5 milimeter dik wetsuit warm genoeg in Nederland, dus vandaag ga ik het niet heben over droogpakken).

Welk wetsuit kopen?

Welk pak voor jou het beste is hangt helemaal af van:

  • In welke temperaturen wil je surfen?
  • Hoeveel wil je ervoor uitgeven?
  • Wil je één of meerdere wetsuits hebben?

1 surfpak?

Als je één pak wilt hebben en niet eerder wilt surfen als maart/april en rond oktober stopt dan is een 3 / 4 mm surfpak het beste pak voor jou.

In de koudere maanden is dit warm genoeg en in hartje zomer is het nog prima uit te houden in een 3 a 4 mm dik surfpak.

Ik heb een shorty van 2 mm, een lang surfpak met korte armen van 3 mm en voor in de winter 2 surfpakken van 3/5 mm.

Dit, om aan te geven dat je met de tijd als je verslaafd bent aan windsurfen vast en zeker meerdere pakken wilt hebben maar om te beginnen is een 3/4 mm windsurfpak een prima optie.

Welke uitvoering?

Een shorty is een pak met korte mouwen en korte broekspijpen wat perfect is voor in de zomer.

Een short arm wetsuit heeft lange broekspijpen met korte mouwen wat in het voorjaar tot najaar een heerlijke optie is. Door de korte mouwen heb je trouwens ook minder verzuring in je onderarmen.

Een full suit heeft lange mouwen en broekspijpen en is perfect voor de koudere maanden maar de dunnere pakken zijn ook super voor in de warme maanden.

Waarom is er zoveel prijsverschil in wetsuits?

Je zult zien dat er best veel verschil in prijzen zit van wetsuits. Naast modellen van vorig jaar ligt dit veelal aan de gebruikte materialen.

De duurdere pakken zijn gemaakt van hele soepele materialen waar je je goed in kunt bewegen en die je tevens goed warm houden.

Vaak zijn de minder dure pakken ook prima maar vaak wat minder flexibel (soepel) en de double lined uitvoeringen zijn vaak ook wat goedkoper als de single lined surfpakken.

Voor dat ik het vergeet, een goed optie is een combinatiepak van zowel double als single lined vlakken en dan het liefste met sommige panelen in 3 mm dikte ( de panelen waar je meer beweging nodig hebt) en sommige panelen met 4 mm dikte ( de panelen waar je goed warm moet blijven, rond je organen)

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn tips en maakt dit het wetsuit kopen wat eenvoudiger voor je. Laat een bericht achter als je nog vragen hebt of wilt reageren!

Delen op Facebook wordt gewaardeerd!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *