welke windsurfplank past bij mij

Welke windsurfplank is het beste voor mij?

Welke windsurfplank past bij mij is een veel voorkomende vraag en daarom ga ik hier vandaag antwoord op geven.

Ben je op zoek naar een windsurfplank maar weet je nog niet welke je het beste kunt kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Voor het gemak ga ik er maar even vanuit dat je een beginner bent en dat je toe bent aan je eerste eigen plank. Als je niet naar deze informatie op zoek zou zijn zou je waarschijnlijk ook niet op dee pagina terecht zijn gekomen.

Maar voordat ik je kan adviseren welk windsurf board het beste bij je past is het belangrijk dat je een paar dingen van te voren duidelijk hebt aangegeven.

Nou kan ik met dit artikel iet voor iedereen het juiste board aanwijzen, simpel en alleen maar omdat ik te weinig van jou als lezer van dit artikel weet.

Maar ik kan je natuurlijk wel alvast wat richtlijnen geven waardoor je voor jezelf uit kunt maken wat voor een plank er wel en wat voor een plank er (nog) niet geschikt is voor jou.

Welke windsurfplank past bij mij?

OKe, je bent dus op zoek naar een windsurfplank voor jezelf. Zoals net al aangegeven weet ik te weinig (zeg maar niks) over jou als lezer.

Dat is jammer, en niet handig als ik een goed board voor je op zou moeten noemen.

Maar wat we hier aan kunnen doen is het volgende:

  • Wat is jouw niveau?
  • Hoe lang surf je al?
  • Wat is je gewicht?

Als je voorjezelf een eerlijke antwoord geeft op deze vragen dan is het echt niet meer zo moeilijk om bij de juiste windsurf plank uit te komen.

Door deze vragen juist te beantwoorden sluit je namelijk al een hoop planken uit en wordt de keuze ineens een heel stuk eenvoudiger.

Wat is jouw niveau?

Als je toe bent aan je eigen board dan is het belangrijk dat je wet wat je niveau is. Door hier een eerlijk antwoord op te geven ben je al een heel stuk verder.

Ben je bijvoorbeeld een beginner, heb je een paar keer op een beginners board gestaan en ben je nog bezig om de windsurf basis onder de knie te krijgen?

Dan ben je het beste uit met een echt beginners board of een zo grot mogelijke freerider.

Kan je al goed heen en weer surfen zowel met als zonder hulp van het zwaard? Kom je al terug op de plek waar je opstapte en kan je zelfstandig draaien?

Dan is een beginnersboard misschien wel lekker makkelijk, maar zal je met een grote freerider (met of zonder zwaard) een stuk meer plezier hebben.

Het zal in het begin misschien even wat lastiger zijn als op een echte plank puur voor beginners maar je zal er snel aan wennen en erachter komen dat je met een grote freerider sneller zal ontwikkelen als windsurfer en ook zal je op dit soort type planken minder snel uitgekeken zijn.

Surf je al in de voetbanden, hang je met wat meer wind al aan je giek en kan je al overstag gaan of gijpen met zowel weinig als ook met wat meer wind?

Dan raad ik je een freerider aan.

Op deze planken ga je harder, leer je sneller en ben je niet zo snel uitgekeken als op een echt beginners board.

Hoelang surf je al?

Wat ook belangrijk is om te weten is hoelang je al surft.

Als je al wat langer surft (zeg langer als een seizoen en je staat regelmatig op je surfplank) dan zal je het echte beginners stadium al wel voorbij zijn.

Een echt beginners board kopen heeft dan voor jou ook niet zoveel zin meer, je niveau zal al snel te hog zijn voor zo’n board en voor je het weet zal je weer op zoek gaan naar een board wat beter bij je niveau past.

Heb je nog moeite met overstag gaan, stabiel op je plank staan en hoogte lopen met windkracht 1 tot 3 dan is het verstandig om een plank te kopen die goed bij je niveau past.

Ik zou zeggen een beginners board maar als je bijvoorbeeld het niet erg vind om wat langer over de basis te doen maar wel een board wil hebben waar je lang mee vooruit kan dan is een freerider weer een betere optie.

Wat is je gewicht?

Wat ook belangrijk is, is je lichaamsgewicht.

Ben je bijvoorbeeld een volwassene man die 100 kilo weegt dan is het verstandig om een plank te kopen die lekker breed is en voldoende volume heeft.

Let op de breedte van je plank

Door een plank met een grotere breedte te kopen zal je merken dat zo’n plank een stuk stabieler is en dat is vooral met weinig wind erg handig als je niet de hele tijd wilt staan te balanceren met de giek in je hand.

Met een breder board zal je ook minder snel in het water vallen omdat dit board gewoonweg een stuk stabieler is als een board met wat minder breedte.

Het volume is ook belangrijk om rekening mee te houden

Het volume wordt aangeduid in liters en staat voor het drijfvermogen van je board.

Een board van 120 liter zal bijvoorbeeld minder makkelijk drijven als een board van 200 liter. Dit is voor kinderen dan misschien wel minder van belang maar als je zelf wat zwaarder bent dan is het handig om hier rekening mee te houden.

Hoeveel geld wil je uitgeven?

En als laatste maar zeker niet het minst belngrijke aspect van de 4 is hoeveel geld wil je aan je nieuwe surfplank uitgeven?

Ik snap best dat je zo min mogelijk aan je nieuwe surfspullen uit wilt geven maar een plank van 100 euro via Marktplaats wil ik je echt afraden.

Niet dat je dit niet kunt kopen, maar ik zou het je gewoon niet willen adviseren.

Vaak gaat het hierbij om planken van 10 jaar of ouder.

Deze planken zijn niet alleen te oud maar zijn ook nog uit een tijd dat planken zwaar waren, veel te smal en een drama om je niveua op te verhogen.

Een plank van maximaal een jaar of 5 oud zou al een veel betere optie zijn.

Nieuwere planken zijn lichter, breder en korter als de oudjes op Marktplaats.

HIerdoor leer je het veel sneller op zo’n nieuwer board maar zal je er ook weer makkelijker vanaf kunnen komen als je weer een ander board zou willen hebben..

Een beginners board of een (grote) freerider?

Zoals je gemerkt hebt zou ik je 2 klasses aan willen raden als beginner (of als licht gevorderde windsurfer).

Het gaat hierbij dan om de pure beginnersplanken en de grote freeriders.

Beginnersboards:

Een beginnersboard raad ik je aan als je een familie board zou willen hebben, een board dus waar het hele gezin in de zomer mee uit de voeten kan.

Ook als beginnende windsurfer zal je onze prachtige sport veel sneller onder de knie krijgen op deze vergevings gezinde planken.

Het nadeel van deze planken is wel dat je er tamelijk snel op uitgekeken kan zijn. Als je de basis onder de knie hebt en met meer wind of sneller wilt leren surfen, dan zal je al snel naar een plank op zoek gaan waar je jezelf sneller mee kan ontwikkelen.

Freeriders:

Op (grote) freeriders zal je al sne meer plezier hebben als op een echt beginnersboard (als je niveau het al toelaat).

Freeriders zijn sneller, wendbaarder als beginnersboards en door de vele voetbanden posities heb je veel mogelijkheden om de voetbanden te monteren.

Zowel voor beginners die voor het eerst met voetbanden willen surfen als ook voor de al wat meer gevorderde windsurfers zijn er verschilende voetbanden pluggen om de voetbanden in te plaatsen.

Natuurlijk kan je ze er ook vanaf laten, maar als jij er aan toe bent dan zijn er mogelijkheden te over om dee planken af te stellen op jouw wensen.

Welke planken zijn er dan het beste?

Alle grote merken zoals Fanatic, JP Australia, Tabou, RRD en Starboard hebben zowel uitstekende beginnersboards als ook hele goede freeriders in hun leveringsprogramma.

Slechte planken worden er niet meer gemaakt en in grote lijnen komen ze allemaal wel een beetje overeen.

Probeer met verschillende planken te windsurfen. Dit gaat vaak het beste in grote verhuurcentra (zowel in Nederland als in het buitenland).

Zo krijg je een goed beeld van welke planken jij het lekkerste vind varen.

De verkopers in een windsurfshop of werknemers in een verhuurcentrum zijn vaak mensen die echt weten waar ze het over hebben maar er gaat echt niets boven het zelf testen van verschillende surfspullen.

Dit geldt overigens niet alleen voor beginners en (licht) gevorderde windsurfers, ook ver gevorderde windsurfers doen er verstandig aan om een paar planken uit te zoeken die je zou willen hebben en dan deze uitvoerig zelf te testen met verschillende windsterktes en water condities.

Een verkoper kan je een goed advies geven en testen in de bladen of online zijn ook een goede richtlijk maar uiteindelijk gaat er niets boven je eigen ervaringen.

Jouw ervaring, gevoel en niveau bepalen uiteindelijk welk board het beste bij jou past.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *