Welke Windsurfplank Past Bij Mij?

Welke windsurfplank past bij mij is een veel voorkomende vraag. Als jij ook op zoek bent naar een antwoord op deze vraag dan ben je hier op windsurfgids.nl aan het juiste adres!

Ik kan me voorstellen dat je als beginner graag wilt weten wat voor soort surfplank je nou het beste uit kunt kiezen.

Helaas is het niet zo dat er voor iedere windsurfer één en dezelfde plank uit de bus komt als beste keus. Misschien maar goed ook want dan zouden we allemaal op het zelfde board staan en zou er weinig keuze zijn.

Nou denk je misschien dat weinig keuze hebben in eerste instantie misschien een goed idee is (het maakt de beslissing natuurlijk een heel stuk eenvoudiger) maar aangezien windsurfen een individuele sport is waar je graag toch wel een beetje opvalt is het wel zo fijn als je veel keuze hebt.

Al was het maar met het oog op diverse kleuren combinaties (alhoewel ik je nooit aan zou willen raden om op de gekozen kleuren of het design een windsurfplank uit te kiezen).

Welke windsurfplank past bij mij?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. En nee, ik doel hier met “deur” niet op de niet zo mooie benaming voor de old fashion beginnersplanken van weleer.

Welke windsurfplank er het beste bij je past heeft met een aantal punten te maken.

Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Welk windsurf niveau heb je?
  • Wat is je lichaamsgewicht?
  • Hoeveel wil je voor je board uitgeven?

Welk windsurf niveau heb je?

Één van de belangrijkste vragen die je eerlijk voor jezelf moet beantwoorden is wat is je huidige niveau.

Natuurlijk zijn de laatste nieuwe waveboards hele coole boards waar je zeker de blits mee maakt o het strand en het water.

Maar die superlichte en vooral ook kwetsbare surfplanken leveren je alleen maar een hoop frustraties op als je nog bezig bent met evenwicht vinden op een plank met een uitgeklapt zwaard.

Van de andere kant, een goedkoop beginnersboard surft heerlijk met windkracht 2 tot 3 op een zomerse dag maar als jouw surfers hart pas harder gaat slaan bij dikke golven en een sideshore windkracht 6 dan is een beginnersboard of een grote freerider kopen een regelrechte verspilling van je euros.

Wat is je lichaamsgewicht?

Iedere surfplank heeft een bepaald volume. Hoe hoger het volume hoe eenvoudiger je erop kunt blijven staan.

Met een hoog volume onder je voeten is het allemaal net wat eenvoudiger, zeker als je dat volume minimaal 40 liter meer is als het getal dat je weegschaal aangeeft als je er in je adam (of eva) kostuum op gaat staan.

Bovenstaande geldt overigens voor beginners of licht gevorderde windsurfers, maar ook de gelegenheids windsurfer is geholpen bij een volume getal ruim boven zijn/haar eigen lichaamsgewicht.

Met een (te) laag volume zal het een stuk moeilijker zijn om op je plank te blijven staan. Ook surfen op een plank met te weinig volume voor je lichaamsgewicht is een hele opgave.

Al helemaal als het niet hard genoeg waait of de wind vlagerig is (zoals op een plas of meertje al eerder de regel als een uitzondering is).

Hoeveel wil je voor je nieuwe board uitgeven?

Een ander belangrijk punt om over na te denken is het bedrag dat je voor je windsurfplank uit wilt geven.

Je kunt je nieuwe plank nieuw of overjarig kopen, overjarig is vaak al een heel stuk voordeliger en als je board niet ouder is als een jaar of 2 a 4 dan heb je nog een heel mooi en functioneel goed board waar je jaren mee vooruit kunt.

Nieuwe surfplanken komen ieder jaar uit. Als je het laatste nieuwe wilt hebben dan ben je in een surfzaak aan het juiste adres.

Ook voor overjarig is dit vaak het geval.

Als je weet wat je wilt hebben en je hebt er verstand van (dus je laat je geen spullen aansmeren die je niet nodig hebt) dan kan je ook eens op Marktplaats rond kijken.

Ik koop zowel nieuw als overjarig vaak in een surfwinkel maar ook via Marktplaats heb ik al vaak voor niet al te veel geld leuke surfspullen gekocht.

Marktplaats is een geweldige site voor surfspullen maar je moet wel weten waar je het over hebt, de rommel die er soms verkocht wordt is onvoorstelbaar.

Naast Marktplaats is surfspullen.nl een site waar je vaak leuke aanbiedingen tegen komt.

Maar we dwalen af…

Op de vraag welke windsurfplank past bij mij is dus niet een pasklaar antwoord maar als je bovenstaande punten in de gaten houd dan kom je er vast wel uit.

Is een windsup plank een goede optie?

Als laatste wil ik het nog even met je hebben over de windsup boards.

Dat zijn supboards waar je een mastvoet in kunt bevestigen, deze boards (zowel de harde boards als de opblaasbare boards) zijn leuke opties voor de gelegenheids windsurfer maar ook voor de beginner die ook wel eens wil gaan suppen is dit een hele leuke optie.

Supboards kunnen niet planeren dus als je een al wat gevorderde freerider bent en je graag over het water wilt planeren dan zijn stand up paddle boards geen goede optie (hooguit als board voor erbij).

Ik heb zelf naast mijn windsurfspullen ook een supboard waar ik mee kan windsurfen, en op een zomerdag is dat heel leuk, maar om te planeren of springen gaat er niets boven een windsurfplank die daarvoor ontworpen is.

Laat me weten wat je van dit artikel vond!

Vond je dit artikel waardevol of gewoon leuk om  te lezen of mis je er wat in? Laat het me dan weten door hieronder een een bericht achter te laten.

Je kunt het natuurlijk ook delen met je vriend(inn)en of Facebook 🙂

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *