Wat kost windsurfen?

wat kost windsurfenWat kost windsurfen? Op deze vraag kan je verschillende antwoorden krijgen afhankelijk van wie je het vraagt. Daar heb je als beginner natuurlijk helemaal niks aan en daarom vandaag een artikel over de verschillende mogelijkheden die er zijn om aan windsurf materiaal te komen en wat je daar ongeveer aan kwijt bent.

Zoals je waarschijnlijk wel al weet is dat je om te kunnen windsurfen een hoop spullen nodig hebt. Hierdoor kunnen de kosten aardig snel oplopen maar je hoeft gelukkig niet gelijk met een professionele uitrusting te beginnen en ook zonder de allernieuwste materialen kan je een hoop plezier hebben op het water.

Wat heb je nodig om te windsurfen?

Voordat ik je ga vertellen wat de onkosten voor een windsurf setje zijn gaan we eerst even snel kijken naar de materialen die je nodig hebt. Als je een windsurfer langs ziet schieten denk je er misschien nog niet echt over na wat voor surfspullen hij allemaal nodig heeft om zo over het water te kunnen scheren.

Daarom even een korte uitleg.

Windsurf plank

Om te kunnen windsurfen heb je in ieder geval een windsurf plank nodig. Het is belangrijk dat je de juiste plank voor jouw niveau koopt. Aan een plank die veel te technisch is of die te weinig drijfvermogen heeft heb je nu nog niks.

Hierdoor wordt het onder de knie krijgen van de basis veel te ingewikkeld en zwaar en grote kans dat je het dan al zat bent eer je eenmaal begonnen bent. Zorg dus dat je de juiste plank voor jouw niveau koopt.

Als beginner zou ik je aan willen raden om een beginnersplank of een grote brede freerider te kopen.

Windsurf zeil

Om vooruit te komen ontkom je ook niet aan een windsurfzeil. Zeilen zijn er in diverse prijs klasse en disciplines. Verder kan je zeilen kopen van heel klein tot heel groot en worden de zeilmaten in vierkante meters uitgedrukt.

Wil je een groot wind bereik afdekken dan heb je meerdere zeilen nodig maar in het begin surf je toch vooral met weinig wind en kan je met 1 zeil al aardig uit de voeten.

Windsurf mast

Om je zeil op te kunnen tuigen moet je ook een mast hebben. Windsurfmasten hebben allemaal een bepaald percentage carbon. Je hebt geen dure mast nodig met een hoog carbon gehalte. Dat is meer wat voor de gevorderde windsurfers.

Op je zeil staat wat voor mast er bij je zeil hoort, wijk daar niet teveel vanaf.

Belangrijk is dat je in ieder geval op de mastlengte let en ook de buigings karakteristiek is van belang als je geen specifiek beginners zeil koopt maar een zeil uit de freeride klasse.

Windsurf giek

Natuurlijk heb je ook een giek nodig. Het belangrijkste is dat je een giek hebt die goed op je mast past en die je in kan stellen op de juiste maat voor je zeil. Ook deze maat staat weer vermeld op je zeil.

Gieken zijn er in aluminium en in carbon maar carbon heb je niet nodig, die zijn ook veel te duur voor een beginners set.

Mastvoet en baseplate

Als laatste heb je nog een mastvoet en een baseplate nodig om te kunnen surfen.

De baseplate schroef je in de  plank en daar komt je tuigage op te staan (je mast, zeil, giek en mastvoet). De mastvoet komt dus in je baseplate en aan de andere kant schuif je de mastvoet in je mast aan de onderkant.

Hiermee kan je je zeil optuigen en aan de onderkant strak trekken.

Bescherming tegen de kou

Helaas wonen we in een land waar je niet altijd (zeg maar meer niet als wel) in je shorts of bikini kunt surfen. Daarom heb je als bescherming tegen de kou ook een windsurf pak nodig (ook in de warme maanden juli en augustus is het niet altijd lekker warm weer).

Als je wilt surfen van april tot september dan is een 3 tot 4 milimeter surfpak prima.

Verder is het aan te raden om ook schoentjes aan te schaffen. Niet alleen tegen koude temperaturen maar ook tegen snedes in je voeten van scherpe objecten op je bodem zoals bijvoorbeeld mosselschelpen.

Wat kost windsurfen voor een beginner?

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt is het ook handig om te weten wat dit allemaal kost.

Windsurfen is een typische sport die je zo duur kunt maken als je zelf wilt, maar met een goedkoop setje kom je ook een heel eind en is de fun op het water echt niet minder als op een dure set (zeker als beginner is dit het geval).

Moet je alles los kopen of kan je beter een complete windsurf set kopen?

Je kunt alles los kopen maar je kunt ook een complete set aanschaffen. Het voordeel van een complete set is dat je vaak goedkoper uit bent als je alles in 1 set koopt. Let in beide gevallen wel goed op (of laat je goed adviseren) dat je zeil de juiste maat heeft en dat je een plank hebt die bij je past.

Vooral het volume is dan belangrijk, maar ook de breedte (stabiliteit) en behalve een vin is het ook belangrijk dat er een (inkapbaar) zwaard bij zit. Hierdoor kan je beter hoogte lopen en is je board nog stabieler.

Windsurf spullen nieuw kopen of gebruikt?

In grote lijnen kan je ervoor kiezen om je spullen nieuw te kopen of om gebruikte surfspullen aan te schaffen.

voor beide opties is wel wat te zeggen maar nieuwe spullen zijn normaliter wat duurder maar daardoor heb je ook gelijk goede spullen waar je het sneller mee leert. Er is namelijk een hoop ontwikkeling gaande de laatste jaren qua surfspullen.

Gebruikte materialen zijn goedkoper maar kunnen beschadigd of kapot zijn en 2e hands is er een hoop oude troep te koop dus als je hiervoor kiest zorg dan wel dat je weet wat je koopt.

Windsurfspullen bij een surfzaak kopen of toch niet?

Je kunt je spullen bij een windsurf winkel kopen maar je kunt ze ook aanschaffen via sites zoals Marktplaats bijvoorbeeld. Als je nog niet veel ervaring en kennis hebt opgedaan dan raad ik je aan om via een surfzaak je spullen te kopen.

Je betaald dan wel iets meer maar je krijgt er wel de expertise en het advies van een verkoper bij. Bij nieuwe spullen heb je ook garantie (op fabricagefouten).

Wat kost windsurfen voor beginners?

Complete windsurf sets in een winkel beginnen veelal al rond de 1000 euro. Afhankelijk van wat je koopt kan het ook al snel oplopen maar zo rond dit bedrag heb je leuke aanbiedingen voor complete sets waar je mee kunt beginnen te surfen. Zo’n set heeft vaak ook nog een leuke dagwaarde als je je spullen later weer door wilt verkopen of inruilen voor de volgende stap.

Online ben je soms al voor een paar honderd klaar maar pas dan wel op dat alles nog heel is en niet teveel verouderd is.

Op de vraag wat kost windsurfen kan je dus verschillende antwoorden krijgen en je kunt het ook zo gek maken als je zelf wilt, maar goedkoop is ook hier vaak duurkoop. Let daar goed op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *