dit is windsurfen

Wat is windsurfen?

Wat is windsurfen? Waar kan je het doen? Wat heb je er voor nodig?  Zomaar een paar vragen die regelmatig voorkomen als je tegen iemand verteld dat je een windsurfer bent of dat je windsurfen leuk vind.

Nou weten de meeste mensen wel wat windsurfen is maar vaak hebben ze er een vertekend beeld bij.

Het windsurfen, plankzeilen, wind surfen of gewoonweg surfen is de laatste jaren ongelooflijk veranderd.

De 30-ers en oudere onder ons kennen het windsurfen vooral van de tijd dat een surfplank nog een deur heette, het tuigage bestond uit een houten giek die heen en weer bewoog aan je mast, de masten nog van epoxy gemaakt werden en de zeilen een driehoekig design hadden en het doek dat water opnam en hierdoor was het een drama om je tuigage uit het water gelicht te krijgen.

Op zijn zachtst gezegd is er dus nogal wat veranderd door de jaren heen.

wat is windsurfen

Maar goed, even terug naar het begin:

Wat is windsurfen?

Windsurfen is een watersport waar ik een jaar of 25 geleden mee ben begonnen, ja, inderdaad, op een setje zoals hierboven omschreven.

Wat een ellende was het om die beginselen onder de knie te krijgen op de materialen die toen der tijd de standaard waren. Maar gelukkig heb ik doorgezet en alle veranderingen meegemaakt waardoor ik het nu nog meer waardeer als ik op het nieuwste en lichtste materiaal over het water scheer.

Windsurfen is eigenlijk een kruising tussen zeilen en golfsurfen.

De eerste planken waren niet meer als een golfsurfboard waar een zeil op gemonteerd kon worden.

Door te windsurfen kan je beide sporten combineren. Het sturen gebeurt dus eigenlijk net als op een zeilboot. Ook windsurfers gaan overstag en maken een gijp. Maar daar houd de vergelijking dan ook wel op.

Met windsurfen kan je veel meer, je gaat harder, je draait korter, de spullen kosten maar een fractie van een zeil uitrusting, je kunt ermee op vlak water en in de golven terecht, je kunt er met zoveel wind van genieten als dat je zelf maar wilt.

oude windsurf spullen

Wil je wat vragen over windsurfen aan me?

Waarschijnlijk heb je nu wel een aardig beeld van wat windsurfen is, maar mocht het je niet helemaal duidelijk zijn of als je er wat meer over wilt weten, blijf dan vooral windsurfgids.nl volgen maar als je dat te lang duurt kan je natuurlijk altijd een vraag stellen via het contact formulier.

 

2 comments

 1. Hoi Henk,

  Leuk dat je een blog over windsurfen maakt. Ikzelf heb de sport nu ook weer opgepakt en heb al heel wat meters laag gevlogen over het water. Op Marktplaats een mooie f2 gescoord met bijpassende zeilen en mijn oude spullen van zolder gehaald. In Frankrijk heb ik bij Crots (lac du serre-poncon) 2 weken gesurft. Dat is een waar kite en surf paradijs en er zijn veel nationaliteiten op het water. Al 20 jaar is dit een vast honk voor windsurfers. Misschien kun je een blog maken over dit soort stekken en hun kenmerken? Het Veerse meer is er ook zo een.

  En misschien handig om mensen te waarschuwen voor aflandige wind en een groeiende windkracht daarbij bij meer strekkende meters watervlakte. Je bent zo een eind het water op en tegenwoordig krijg je weinig bijstand als je in het water ligt en alleen bent. Een buddie die je zeil in de gaten houdt en een goed vest met draagvermogen is me meermaals goed van pas gekomen bij ploselinge windkracht 5 en 1,5 meter hoge golfslag.

  Groetjes,
  Marco

  1. Hoi Marco,

   Bedankt voor je reactie. Je bent de eerste, dat maakt het nog leuker!
   Ik heb dit blog nog niet zo heel lang maar een extra sectie met spot reports zit inderdaad ook in de planning.
   Je bent natuurlijk ook van harte welkom om zelf iets te schrijven als je wilt, dan plaats ik het zodat iedereen ook jouw handige tips kan lezen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *