beginners zeil

Surfzeil kopen voor beginners

Wil je een surfzeil kopen voor beginners? Maar weet je nog niet welke windsurf zeilen voor jou het beste zijn?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik neem aan dat je net begonnen bent met windsurfen, of dat je een herintreder bent en op zoek bent naar goede informatie over surfzeilen.

In dit artikel ga je precies leren waar je op moet letten als je je eerste zeiltje wilt gaan kopen.

Surfzeil kopen voor beginners.

Of je nou les hebt genomen bij een windsurf club, het van vrienden hebt geleerd of dat je zelf aan de slag bent gegaan (zoals ik dat 25 jaren geleden ook gedaan heb) ooit komt er een moment dat je geen zin meer hebt om surfspullen te huren.

Dan wil je namelijk je eigen windsurf setje hebben zodat je op ieder moment kunt gaan surfer waar je zelf wilt.

Windsurf spullen huren is niks mis mee maar hoe vaak gebeurt het niet dat de juiste spullen voor jou al op het water zijn, dat het bijna sluitingstijd is van het verhuur centrum of dat je gare of half kapotte spullen in je handen geduwd krijgt terwijl je wel de volledige huurprijs moet betalen?

Zomaar een paar redenen waarom mensen op een gegeven moment een eigen surfsetje willen hebben.

Over een eigen windsurfplank kopen hebben we het al eerder gehad. Dus nu wordt het tijd om eens goed naar de surfzeilen te kijken voordat je zomaar het eerste de beste zeil koopt waar je eigenlijk helemaal niks mee kan.

Om te windsurfen heb je een plank, mast, giek, mastvoet, baseplate en zeil nodig.

Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van je eerste zeiltje?

Welke zeilmaat heb je nodig?

Er zijn ongelooflijk veel zeilmaten verkrijgbaar.

Daar is een goede reden voor.

De wind is niet altijd even sterk en daardoor heb je dan ook andere zeilmaten nodig.

Waait het bijvoorbeeld harder dan heb je een kleiner zeil nodig omdat je anders al snel overpowered bent (surfjargon voor teveel druk of kracht in je zeil waardoor je je teveel kracht in je zeil hebt en het niet meer goed vast kunt houden).

Als het minder hard waait dan heb je weer een groter zeil nodig om genoeg wind te kunnen vangen om vooruit te kunnen blijven gaan (vooral als je wilt gaan planeren is de juiste zeilmaat heel erg belangrijk).

Een zwaardere windsurfer kan een bepaalde zeilmaat met meer wind langer vasthouden als een lichtere surfer.

Dit komt omdat je met meer gewicht een groter “tegengewicht” hebt om zonder voorover over je plank getrokken te worden je zeil onder controle kunt houden.

Met welke wind je gaat surfen is ook bepalend voor de zeilmaat. Als beginner zal je bijvoorbeeld vooral gaan surfen van windkracht 1 tot windkracht 3 á 4.

Je hebt dan dus geen zeil nodig waar je met windkracht 6 of 7 goed mee uit de voeten kunt. Op den duur zal je dat wel nodig gaan hebben omdat je telkens beter wordt en daardoor ook met meer wind wilt gaan surfen.

Maar voorlopig hoef je je daar nog niet in te verdiepen.

Zowel de windsterkte als je lichaamsgewicht zijn dus bepalend voor de zeilmaat welke je nodig hebt.

Welke type zeilen zijn er goed voor beginners?

Naast de verschillende maten zijn er ook verschillende type zeilen te koop.

De ene wat beter als de andere voor beginners.

Ieder type zeil is gemaakt voor een ander type windsurfer, denk hierbij aan windsurfers die het liefste in de golven surfen, freestylers die het liefste freestyle tricks op vlak water doen of snelheids surfers die het liefste zo snel mogelijk over het water scheren.

Allemaal specialistische surfers die ook specialistische zeilen (nodig) hebben.

Aan die zeilen hangt ook een specialistisch prijskaartje, maar jij hoeft hier voorlopig niet naar om te kijken.

Beginners zeilen.

 

beginnerzeilAls beginner ben vaak het beste af met een eenvoudig beginner zeil.

Voor je eerste meters zijn deze zeilen heel erg goed geschikt. Ze zien er qua vorm wat driehoekig uit, hebben geen zeillatten of een paar zeillatten. Ze zijn heel erg licht waardoor je ze makkelijk uit het water kunt trekken met het ophaal touw.

Deze zeilen zijn van zeildoek met een PVC venster gemaakt waardoor ze heel erg robuust zijn en tegen een stootje kunnen wat vooral in het begin heel erg handig is.

Freeride zeilen.

Freeride zeilen zijn zeilen die volledig zijn doorgelat (ze hebben zeillatten die van de masthoes helemaal doorlopen naar de achterkant van het zeil). Verder zijn deze zeilen veel lichter als de typische beginner zeilen (in dezelfde maat) doordat er geen zeildoek maar doorzichtig “monofilm” is gebruikt voor zowel het zeil als het venster.

Door het gebruik van verschillende diktes is het zeil ook sterker in het knie bereik en minder sterk in de top (maar daar val je tijdens het surfen dan ook niet in).

Met deze freeride zeilen kan je sneller surfen, ze zijn prima als je wilt leren beachtstarten of waterstarten en ook voor het leren gijpen (de powergijp bijvoorbeeld) gaat eens tuk eenvoudiger met deze zeilen.

Kinder zeilen.

Dan heb je nog de speciale kinderzeilen die gemaakt zijn voor kinderen.

Deze zeilen hebben een lagere giek uitsparing in de masthoes (waardoor de giek voor kinderen lager gemonteerd kan worden), de zeilen zijn er in kleinere maten en ze zijn heel erg licht wat ook weer super is voor kinderen (minder kracht nodig om uit het water te trekken).

Kinderzeilen zijn er al vanaf 1,0 m2 en gaan per halve m2 richting de 3,5 a 4,0 m2.

Veel gebruikte zeilmaten voor kinderen bij weinig wind zijn de 1,0 tot en met 2,5 a 3,0 m2 zeilen.

Welke zeilmaat is het beste om mee te beginnnen?

Als je wilt windsurfen met hooguit windkracht 4 (prima windje voor de meeste beginners of her intreders) dan is een 3,5 m2 zeil een prima maat.

Afhankelijk van de hoeveelheid wind (2 tot 3 beaufort is genoeg voor beginners) kan je ook een kleiner zeil nemen.

Je hoeft nu namelijk nog niet heel hard te gaan, je wilt de juiste techniek leren en gewend raken aan het gewiebel op die beginnersplank.

Ben je al wat verder dan is een freeride zeil van 4,0 tot 5,0 een mooie maat om mee te beginnen.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *