Suppen, de ultieme uitleg over peddelsurfen

plaatje over suppenSuppen ook wel bekend als peddelsurfen is de snelst groeiende watersport ter wereld. Het is al populairder als windsurfen en laat ondertussen ook het kitesurfen al ver achter zich.

Ook in Nederland begint het sup virus al om zich heen te slaan.

Als je wilt leren supen dan ben je hier op de juiste pagina terecht gekomen! Ik ga je namelijk precies vertellen wat deze leuke nieuwe watersport inhoud, hoe je het zelf ook kunt leren en wat je er allemaal voor nodig hebt.

Ik ga er nameljk van uit dat als je op deze pagina terecht bent gekomen dat je intresse hebt om zelf ook te leren stand up paddlen.

Wil je suppen leren? Lees dan snel verder en leer de basis vandaag nog!

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord, gelezen of gezien.

 

Wat is suppen

Suppen, peddelsurfen, stand up paddling of paddle boarden, zomaar een aantal kreten die allemaal op hetzelfde neerkomen.

Namelijk het jezelf al staand op een soort van grote surfplank voortbewegen door gebruik te maken van een peddel in je hand.

Zoals gezegd slaat het virus ook in Nederland razend snel om zich heen en alhoewel het op het moment van schrijven van dit artikel eind November 2018 is, durf ik te beweren dat als je op een mooie, zonnige, rustige winterdag ergens in de buurt van het water bent je vast wel een peddelsurfer tegen komt.

Waar kan je suppen in Nederland?

leren suppen

Doordat we gezegend zijn met zo’n waterrijk landje en de winters steeds zachter en zachter worden zie je steeds meer mensen die het hele jaar door suppen.

Als je de mooie momenten meepikt en de juiste kleding aanhebt zal je zien dat het prima vol te houden is, ja, ook in Nederland en ja, ook in de winter.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het het lekkerste om te doen is als het hartje zomer is.

Want linksom of rechtsom, zeker als beginner, suppen is het leukste als het lekker warm weer is, er winig wind staat en het water lekker warm is.

Als je je afvraagt waar je in Nederland kunt gaan suppen dan is die vraag snel beantwoord.

Zo’n beetje overal waar er gezwommen kan worden (in natuur water) kan je ook op een supboard uit de voeten.

Of je voorkeur nou ligt bij een meer, een riviermonding of de Noordzee, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er suppen, of je komt er paddleboarders tegen.

Mannen, vrouwen, volwassenen, kinderen, zo’n beetje iedereen kan suppen na een beetje oefening.

Wat heb je nodig om te suppen?

Als je wilt gaan suppen dan heb je maar heel weinig spullen nodig. Hierdoor is deze laagdrempelige sport voor een hoop mensen haalbaar.

Heb je een supboard dat bij je niveau en lichaamsgewicht past?

Heb je een goede peddel die bij je lichaamslengte past ?

Dan heb je eigenlijk alles wat je in eerste instantie nodig hebt!

Natuurlijk kan je er een boardbag bij kopen, een leashline maakt het ook allemaal een stuk veiliger (en makkelijker als je plank ver van je afligt hoef je door die lijn tussen je plank en je enkel niet ver te zwemmen eer je weer bij je plank bent).

Een leuke lycra, een surfpakje wat speciaal voor het suppen gemaakt is, schoentjes en een zonnebril en wat zonnebrand zijn ook geen overbodige luxe.

Maar in principe heb je om te beginnen niet meer nodig als een paddle en een (al dan niet opblaasbaar) stand up paddle boardje.

Waar kan je een supboard kopen?

Ben je toe aan je eigen supboard?

Dan zijn er diverse mogelijkheden om aan een board te komen.

De beter surfshops hebben een uitgebreid aanbod en vaak ook nog een 2e hands markt maar ook de populaire paddleboard webshops bieden een hoop boards en andere gear aan voor zowel de beginner als de gevorderde supper.

Zelfs een aantal bouwzaken, Bever en Bol.com hebben de populaire paddleboards ontdekt.

Let er wel op dat je een goed board koopt, goedkoop is hier dan ook zeker duurkoop. Een goedkoop opblaasbaar board is minder stabiel, niet zo hard op te blazen en veert veel te ver door.

Voor je eerste middagje op het water is het op zich nog wel leuk maar je zult al heel snel merken dat de duurdere merken gewoonweg veel meer waar voor je geld opleveren.

Natuurlijk kan je ook voor een hardboard ala windsurfplank gaan maar daar moet je maar net ruimte voor hebben.

Mocht je overigens wat meer ervaring op hebben gedaan en wil je leren wave suppen dan ontkom je niet aan een hard surfsup plankje.

Ook voor in de golven zijn er opblaasbare boards, maar test maar eens een hard en opblaasbaar board van hetzelfde merk, zelfde type en zelfde breedte/volume…

Je zult zien dat je dan heel snel dat opblaasbare boardje laat voor wat het is!

Welke paddle heb je nodig?

Ben je op zoek naar een (nieuwe) paddle?

Je kunt aluminium, hybride of carbon paddles kopen maar zult al snel zien dat de carbon paddles het stijfste zijn, het best belastbaar zonder blijvend te vervormen en het lichtste.

Mijn eerste paddle was van aluminium maar toen ik eenmaal een carbon paddle geprobeerd had, had ik binnen een paar dagen een eigen carbon padle gekocht en de aluminium paddle heb ik nog steeds maar die heb ik sinds die dag nooit meer gebruikt.

Wat is jouw ervaring met suppen?

Heb jij een leuke aanvulling, ervaring of tip met betreking tot supen?

Laat het me dan weten in de reacties hieronder, het lijkt me erg leuk om te horen wat jij van het suppen vind!

 

Een reactie plaatsen