naish global 2017

Naish Global 2017, Heb jij hem al gezien?

Heb jij de Naish Global 2017 al gezien? Ik kan alleen maar zeggen, wouw wat een gaaf board, daar zou ik graag eens op willen surfen.

Aan deze bekende Naish waveshape, de global, is zo’n beetje alles vernieuwd behalve de naam.

Deze boardlijn is altijd al het board geweest dat bedacht was voor de meer europese onshore omstandigheden, zeker in vergelijk met de Naish Wave die meer voor de krachtigere golven en sideshore omstandigheden bedoeld is.

Vaar je veel op onze eigen noordzee in de typische bijbehorende omstandigheden dan zal het je bekend in de oren klinken als ik zeg dat de soms wat futloze golven in combinatie met veel stroming in de branding vragen om boards die daar mee om kunnen gaan.

Waarom een Naish Board?

Als er een windsurf merk is dat zijn roots heeft liggen in de wave dan is het Naish wel waar natuurlijk de bekendste windsurfer aller tijden, Robby Naish, aan het roer staat.

Dat de waveshapes die in productie gaan uitvoerig getest zijn door de grootmeester zelf geeft ons normale stervelingen een goed gevoel. Je kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat de windsurf producten die getest en goed bevonden zijn door de levende legende jouw windsurf dromen uit laten komen.

Wat is er veranderd aan de Naish Global 2017 ten opzichte van de 2016 versie?

Als je een beetje bekend bent met de waveboards van Naish dan zal je weten dat ze bij dit merk niet over één nacht ijs gaan. De laatste nieuwe trends zullen ze niet als eerste in hun productie lijn verwerken. Bij Naish wordt alles uitvoerig getest.

Zo ook met de momenteel populaire compact waveshapes. Er zijn diverse merken die als één van de eerste deze nieuwe shapes aan wilden bieden aan de eindgebruiker maar bij Naish hebben ze het eerst uitvoerig getest in diverse omstandigheden.

De compact waveshape is dan ook het eerste wat er opvalt aan de Naish Global 2017 boards.

Verder valt me de “vreemde” tail direct op. Square tail, pintal, wingers je kent ze vast allemaal wel en hebt ze hier en daar vast wel eens gezien maar de achterkant die Naish aan de Global heeft meegegeven is echt nieuw voor me.

Is het een gimmick of weer echt wat nieuws? Ja, ja we weten het ondertussen wel he…

In windsurf waveland is het de laatste jaren een veel gehoorde slogan…

Het is niet beter, het is anders!

Dat begon zo rond 2007 toen ene Kauli Seadi ineens in Kaap Verdië opdook met een twinser, niet lang daarna met een quad.

Ook in zeilen land bleef het niet heel lang rustig…van 5 latten wavezeilen naar 4 latten en zelfs naar 3 latten.

Het is misschien niet beter maar in ieder geval wel anders.

Maar goed ik dwaal een beetje af 😉

Daarom wil ik graag met de Naish Global 2017 varen:

  • Een Naish board blijft toch heel speciaal (ook al is het een productieboard) het is wel een board dat door Robby Naish zelf gevaren is.
  • Een compact wave shape van Naish is weer eens wat anders.
  • Ik ben zo benieuwd of die nieuwe tail ook echt anders vaart.
  • Maui Fin Company vinnen zijn een verademing.
  • Naish is een geweldig merk met een voor waveriders super compleet aanbod ( ze hebben gear om mee te golfsurfen, kiten, suppen en natuurlijk windsurfen).

2017 wordt een veel belovend Naish jaar volgens mij.

Ik hou wel van wat nieuwtjes op wave gebied, maar het moet dan wel iets zijn waarvan ik denk dat het ook in de Nederlandse golven goed tot zijn recht kan komen.

Nou dat zit met de compact waveshapes wel goed en daarom ben ik ook zo benieuwd hoe de nieuwe global het gaat doen.

Waar ik geen voorstander van ben is een wavezeil met een compleet versterkt venster waar het zicht niet goed van is.

Ja, ik weet het, het valt wel mee (dat snap ik als je een pro bent of een andere reden hebt om jaarlijks je zeilen te vervangen) maar mijn zeilen gaan over het algemeen een flink aantal jaren mee en hoe je het ook went of keert dan wordt het zicht door je venster gewoon een stuk minder.

Daarom juich ik de nieuwe 2017 wavezeilen van Naish ook toe, als er ooit (sinds de oude Naish Nalu en Hokua zeilen) een Naish wavezeil is geweest waar ik graag eens mee zou willen varen dan zijn het wel de nieuwe 2017 zeilen met een “normaal” venster zonder X-ply of iets dergelijks doorheen.

Wat vind jij van de nieuwe Naish boards en zeilen voor 2017?

Ben jij ook zo enthousiast over de nieuwe Naish boards en zeilen?

Laat het me weten in de racties hieronder!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *