is windsurfen moeilijk

Is Windsurfen Moeilijk?

Is windsurfen moeilijk is een vraag waar een hoop mensen mee worstelen die graag willen leren windsurfen. Als jij je dat ook afvraagt dan is dit artikel precies waar je naar op zoek was.

Windsurfen is een technische watersport en alhoewel het er heel eenvoudig uitziet is het niet zo dat het ook heel erg eenvoudig is.

Maar met een beetje doorzettingsvermogen is het heel erg makkelijk om te leren.

Wat vooral belangrijk is, is dat je zoals gezegd een gezonde portie doorzettings vermogen hebt maar net zo belangrijk is het dat je het leert onder de juiste omstandigheden en met het juiste materiaal.

Is windsurfen moeilijk?

Vraag een gevorderde windsurfer of het een moeilijke sport is en de meeste zullen je vertellen dat het niet moeilijk is. Wat wel belangrijk is om te weten is dat het vooral een kwestie van doorzetten is.

Als beginner moet je namelijk op een hoop dingen tegelijk letten en eer dat het allemaal een automatisme wordt ben je wel even verder.

Maar ik wil je vooral niet ontmoedigen want in deze tijd van goede lesmethodes en perfect materiaal voor beginners moet het wel heel gek lopen wil je niet binnen een middagje oefenen en les krijgen niet gewoon heen en weer kunnen surfen

Waar kan je het het beste leren?

Afhankelijk van waar je voor het eerst probeert om te gaan surfen zal je merken dat er nogal een verschl zit in de moeilijkheids graad van je beginners periode.

Als je op zee met teveel wind, golfslag en stroming probeert om je eerste meters te surfen dan komm je 9 van de 10 keer thuis van een koude kermis.

Begin daar en tegen op een locatie waar je kunt staan en niet dieper als heup tot schouder diep in het water staat, in de zomer met een licht aanlandig briesje.

Wedden dat je het dan in no time onder de knie hebt?!

Welk materiaal heb je nodig?

windsurfen is makkleijk

Behalve de locatie en omstandigheden waar je in gaat beginnen is het net zo belangrijk, als het al niet nog belangrijker is, dat je op de juiste windsurfspullen begint.

Het heeft namelijk totaal geen zin als je op een veel te smal board met te weinig volume de beginselen onder de kn ie probeert te krijgen.

Ook met een zeil wat veel te groot (en zwaar) is heeft het geen zin om te beginnen.

Er zijn tegenwoordig zulke goede beginners surfspullen die het plezier vele malen groter maken als wanneer je met de verkeerde spullen het water op gaat.

Maak dus niet de vergissing om met de verkeerde spullen te beginnen.

Doe je dat wel dan lig je meer naast je plank te zwemmen en krachttermen te roepen als dat je plezier hebt en op je plank staat.

Moet je les nemen bij een surfschool?

Het voordeel van les nemen bij een windsurfschool is dat je les krijgt van een ervaren instructeur, je vaak in groepsverband het water op gaat en dat je eerst aan de kant de techniek en theorie uitgelegd krijgt.

Verder kan je zovaak van materiaal wisselen als je wilt maar als beginner is een klein en licht zeiltje in combinatie met een stabiele brede plank met veel volume en voorzien van een zwaard vaak perfect voor je niveau en hoef je niets om te wisselen.

Veel surfers zullen zeggen dat je les moet nemen!

En alhoewel het vele voordelen kent en ik het je eigenlijk ook aan wil raden is het wel zo dat je het ook wel zonder les kunt leren.

Alleen als je wel les neemt heb je de voordelen zoals ik die zojuist beschreven heb, je zult het sneller leren en als je iets verkeerd doet is het eenvoudiger als een instructeur je erop wijst, voordoet hoe het wel moet en je jezelf dus niet eerst een verkeerde techniek aanleert die later weer moeilijk af te leren is.

Ik heb daar en tegen nooit les genomen, heb het geleerd door naar andere te kijken en gewoon maar een beetje aan te modderen.

Uiteindelijk deed ik er veel langer over (ook omdat er 30 jaar geleden veel slechtere surfspullen voor beginners waren als nu) maar heb ik het ook gewoon geleerd.

Als je echt geen les wilt nemen dan kom je een eind door om je heen te kijken naar hoe andere het doen, een goede beginners set te huren en het gewoon te gaan proberen.

Maar nogmaals…

Les nemen is altijd aan te raden!!!

Windsurfen leren zonder les te nemen?

Wil je ondanks alle raad toch zelf leren windsurfen zonder geld te betalen om les te nemen?

Ik ben bezig om een beginners ebook te schrijven.

Het is nu nog niet klaar en dus ook nog niet te koop.

Ik verwacht het ergens in maart 2019 af te hebben en te koop aan te kunnen bieden, mocht je daar intresse in hebben dan hoor ik het graag en zet ik je op de wachtlijst!

De mensen op de wachtlijst kunnen het boek bij de lancering voor 17 euro kopen.

Voor deze 17 euro blijf ik ten alle tijden beschikbaar voor je vragen en ik beantwoord ze graag voor je.

Wat kan je verwachten van mijn ebook?

Ik ben  nu bezig met de ruwe opmaak maar de volgende onderwerpen kun je verwachten:

 1. Veiligheid
 2. Alles wat je moet weten over de wind
 3. Welke surfspullen zijn het beste voor kinderen
 4. Welke surfspullen zijn het beste voor volwassenen
 5. Je spullen naar het water dragen
 6. Hoe tuig je een zeil op
 7. Hoe maak je je plank gereed voor het water
 8. Hoe draag je je spullen veilig naar het water
 9. Hoe bevestig je je zeil aan je plank
 10. Hoe stap je op
 11. Hoe kom je op je plank
 12. Hoe trek je het zeil uit het water

Enz, enz, enz…

Ik kan je nu alvast beloven dat ik al mijn 30 jaar ervaring in het boek zal gebruiken en niets voor je achter zal houden.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *