Met hoeveel wind leer je windsurfen het beste?

Als je wilt leren windsurfen dan is het belangrijk dat je met de juiste windkracht het water op gaat. Maar hoeveel wind is nou eigenlijk genoeg wind voor beginners om de windsurf basis onder de knie te krijgen?

Met te weinig wind is er niet veel aan en als het te hard waait is de lol er (in het begin) al snel vanaf. Kies dus als beginner de juiste windkracht uit, zo leer je alles het snelste en is het ook het leukste!

Met hoeveel wind leer je windsurfen het beste?

Als je als beginner wilt leren windsurfen dan is het al lastig genoeg om op die wiebelige plank te blijven staan. Dan moet je ook nog eens het zeil uit het water trekken, en met de giek in je handen en uit het water moet je dan proberen om te blijven staan.

Als je dan ook nog eens veel te veel wind in het zeil hebt dan wordt het alleen maar nog lastiger.

En dan hebben we het nog geen eens over de moeilijkheidsgraad die om de hoek komt kijken bij teveel wind en de vaak daarbij horende golfslag.

Als je wilt leren surfen dan is het dus best goed te begrijpen dat je niet met teveel wind het water op moet gaan als je de basis nog moet leren (maar ook als je al iets verder bent is surfen met veel wind vaak nog net iets te hoog gegrepen voor je).

Als je er zeker van wilt zijn dat je het snel leert dan is het verstandig om niet met teveel wind het water op te gaan.

Maar wat is dan eigenlijk niet teveel wind?

Windkracht 2 tot 3 is meer dan genoeg wind om als beginner te beginselen bij te leren!

Met minder wind heb je nagenoeg geen druk in je zeil, dat lijkt dan misschien wel leuk omdat je zeil dan lekker licht is maar zonder druk (van de wind) in je zeil kom je niet vooruit en leer je er niets van, op het balanceren op de plank na.

Ga je met teveel wind het water op dan voelt je zeil te groot aan en ieder klein foutje wordt genadeloos afgestraft.

Hier leer je niet veel van en de frustratie ligt dan al snel op de loer.

Windsurfen is vooral leuk en dat moet het ook tijdens het leren zijn, ga dus in het begin niet met veel maar ook niet met te weinig wind het water op!

Met 2 tot 3 beaufort is het heel erg leuk om lekker te leren surfen, het is niet te vermoeiend en het zijn de perfecte omstandigheden om een stukje te varen, niet af te drijven, te gijpen of overstag te gaan en op een leuke en vooral veilige manier weer terug aan de waterkant aan te komen.