hoe groot moet je je voetbanden instellen

Hoe groot moet je je voetbanden instellen?

Op zo’n beetje iedere windsurfplank zitten wel voetbanden of in ieder geval zitten er pluggen in je board waar je je voetbanden in kan vastschroeven. Maar hoe groot moet je je voetbanden instellen?

Als je op deze pagina terecht bent gekomen omdat je wilt weten op welke maat je de voetbanden af moet stellen dan ben je hier aan het juiste adres!

Ik ga je vandaag leren wat de beste maat voor je voet banden is!

 

Windsurfen in de voetbanden is cool!

Zodra je de beginselen onder de knie hebt is windsurfen in de voetbanden (na het inhaken in je trapeze) vaak het eerste wat je wilt leren.

Na het typische gewiebel tijdens de eerste lessen op een grote freerider of een echt beginnersboard heb je na verloop van tijd de windsurf basis wel onder de knie.

Om die periode zo snel mogelijk achter je te laten wil je je vrienden aan de kant en om je heen op het water natuurlijk laten zien dat je echt kunt windsurfen.

Waar je als beginner de voetbanden als een obstakel ziet en ze alleen maar in de weg zitten omdat je erover heen struikelt in je pogingen om stabiel op je plank te blijven staan met dat onhandige zeil in je handen ben je er na verloop van tijd wel aan toe om eindelijk die voetbanden op je plank te kunnen monteren.

Windsurfen in de voetbanden is cool, en dat wil jij natuurlijk ook zo snel mogelijk onder de knie hebben.

Waar plaats je je voetbanden?

Afhankelijk van of je net de beginselen onder de knie hebt, je een wave of freestyle board hebt of een board dat meer richting slalom of speed gaat kan je je voetbanden op andere plaatsen monteren.

Hoe dichter je de voetbanden naar de middellijn van je board plaats hoe eenvoudiger je erin en eruit kunt komen met je voeten.

Zeker in het begin is het aan te raden om ze zo dicht mogelijk bij de middellijn te plaatsen.

Vooral op freeride, wave en freestyle planken is dit de beste manier, maar als je een freerace, slalom of speed board hebt dan zal je zien dat de voetbanden vaak meer richting de rail (de buitenkant) gemonteerd worden.

Hoe verder ze naar de rail staan hoe moeilijker het is om er met je voeten in en er weer uit te komen, in het begin is het dus niet aan te raden om ze zover naar buiten te monteren.

Hoe groot moet je je voetbanden instellen?

Hoe groot je je voetbanden instelt heeft vooral te maken met hoe ver gevorderd je bent en met wat voor soort board je vaart.

Om meer grip te hebben is het aan te raden om ze zo in te stellen dat als je je voet in de voetband steekt dat je aan de andere kant al je tenen ruim erdoor heen ziet komen.

Op deze manier heb je veel houvast en kom je er eenvoudig in en uit.

Dit geldt voor beginners die net in de voetbanden gaan leren windsurfen maar ook voor freestylers en zelfs wave windsurfers hebben ze zo groot staan.

De enige uitzondering is dat als je meer ervaring hebt EN op een snelheid georiënteerd plankje staat dat je de voetbanden kleiner in kunt stellen.

Op dit soort boards wil je vooral druk op de rail uitoefenen en dat doe je daar je voetbanden kleiner in te stellen.

Het komt vaak op stijl en persoonlijke voorkeur aan maar ook hier worden de voetbanden steeds wijder ingesteld.

Waar in het verleden er maar een paar tenen door de voetband heen staken, steken nu ook bij slalom en speed boards vaak alle tenen er doorheen, alleen niet zo extreem ver als op de wendbare boardjes.

Snelle boards willen meer druk op de rail hebben maar, zeker als je overpowered vaart en/of in choppy omstandigheden dan wil je je boar dgoed onder controle kunnen houden.

Een board dat onde controle is, is sneller omdat je harder durft te gaan als je het gevoel hebt dat je je spullen beheerst op het water kunt houden.

Ook al heb je meer ervaring en sta je op een wendbaar boardje zoals een freestyle of wave boardje dan laat je je voetbanden zo ingesteld staan dat al je tenen er aan de andere kant doorheen komen. 

Hoe groot heb jij je voetbanden staan?

Heb jij je voetbanden zo ingesteld als ik net aangaf of heb je zo kleiner of groter staan? Laat het me weten door hieronder een reactie te plaatsen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *