powergijp

Gijpen, hoe doe je dat?

gijpenGijpen is de meest gebruikte manier om te draaien als een windsurfer. Natuurlijk kan je ook kiezen om overstag te gaan maar de meeste surfers verkiezen het gijpen toch boven het overstag gaan.

Ondanks dat het er allemaal zo eenvoudig uit ziet is de windsurf gijp toch één van de top moves qua windsurf techniek waar iedereen constant mee bezig is om hem te perfectioneren.

Als jij vind dat jouw gijpen ook wel wat beter kunnen dan ben je hier op de juiste pagina aangekomen!

Wat is gijpen?

Voordat we in de techniek duiken eerst even wat uitleg over het gijpen voor windsurfers.

Gijpen is de manier om van richting te veranderen als je met de wind mee van richting wilt veranderen. Er zijn diverse manieren om te gijpen en ze hebben ook allemaal een eigen benaming om ze maar een beetje uit elkaar te houden.

Hoe kan je nog meer draaien naast het gijpen?

Naast het populaire gijpen is er nog een manier om van richting te veranderen op je windsurf board en dat is door overstag te gaan.

Overstag gaan is, in tegenstelling tot gijpen, het draaien door tegen de wind in te sturen in plaats van met de windrichting mee af te vallen en van richting te veranderen.

Wat zijn de voordelen van gijpen ten opzichte van overstag gaan?

Zowel gijpen als overstag gaan hebben beide hun voor en nadelen.

De voordelen van het gijpen is dat je, mits goed uitgevoerd, op volle snelheid door de bocht gaat en al planerend en dus op snelheid weer de andere kant op kunt gaan.

Bij overstag gaan is het daar in tegen niet mogelijk om op volle snelheid uit de draai verder te surfen.

Zijn er ook nadelen aan het gijpen?

Aangezien je met een gijp met de wind mee draait val je af (je verliest hoogte ten opzichte van de lijn waar je eerst op surft).

Als je niet goed van te voren of na de gijp hoogte loopt dan kom je lager uit en dat wil je normaal gesproken niet. Door overstag te gaan heb je dit probleem niet (of maar minimaal).

Dit is dan ook een belangrijke reden waarom je wedstrijdsurfers vaak overstag ziet gaan (zo verliezen ze weinig hoogte en blijven ze eenvoudiger in het afgezetten wedstrijdgebied).

Ook wave windsurfers zie je vaak overstag gaan, dit doen ze veelal om de hoogte die ze verloren tijdens het downwind golfrijden te beperken en niet ook nog eens extra hoogte tijdens het draaien te verliezen.

Welke gijp methodes zijn er?

Alhoewel alle gijpen met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal uitgevoerd worden door met de wind mee van richting te veranderen zijn er diverse mogelijkheden om een gijp uit te voeren.

Beginners zie je vaak om de mast heen lopen waarmee ze draaien door de achterkant van de giek beetje bij beetje over de neus van de plank te bewegen waardoor ze draaien en van richting veranderen.

Verder heb je teveel variaties om op te noemen maar de bekndste zijn wel de powergijp, de racegijp, de duckgijp en de airgijp (DE eerste truck die freestylers leren als ze aan aerial freestyle beginnen).

We houden ons hier even vooral bezig met de powergijp. Als je die eenmaal beheerst dan kan je altijd de rest nog leren of de powergijp perfectioneren.

De power gijp mag dan wel simpel lijken maar het is de move bij uitstek die op freeride camps het meeste onder de aandacht is en die men vaak graag beter uitgelegd en geperfectioneerd wil hebben.

Zo doe je de powergijp

gijp op volle snelheidAls je de powergijp goed uit wilt voeren dan begin je op snelheid, valt af, houd snelheid, draait je zeil en pakt via de mast of het giek kopstuk over naar de andere kant van de giek verzet je voeten naar de andere kant van je plank en surft weer verder.

Dit is het wel zo’n beetje in een notendop maar hieronder leg ik je de verschillende fases wat meer in detail uit omdat ik me voor kan stellen dat bovenstaande we heel erg summier was.

Val af en houd snelheid

Vaar je op volle snelheid? Probeer dat vol te houden en kijk naar waar je de gijp in wilt gaan zetten. Zoek naar een zo vlak mogelijk stuk water en blijf op halve wind of ruime wind om geen snelheid te verliezen.

Zet de bocht in

Zet je achterste hand iets verder naar achteren op de giek en trek je arm een beetje aan, leun ondertussen van buiten je board naar over je board naar de andere kant van je board en ga wat door je knieën om de bocht goe din te kunnen zetten.

Blijf druk houden en open je zeil

Blijf druk houden op de binneste rail met je lichaamsgewicht, op deze manier draai je verder en verder de bocht in. OPen langzaam beetje bij beetje je zeil.

Voor de wind pak je over van giekbuis naar giekbuis en verplats je je voeten

Nu vaar je voor de wind en zal je merken dat de druk in je zeil compleet verdwenen is, dit is het moment om de andere kant van de giek beet te pakken.

Hiervoor kan je je masthand zo dicht mogelijk bij de giekkop plaatsen en met je zeilhand de giek los te laten en de mast beet te pakken (of de giekbuis aan de andere kant).

Nu is het moment om je voeten te verplaatsen zodat je aan de andere kant van je plank staat.

Trek het zeil een beetje voor je langs terwijl je met je beide handen de giek op de nieuwe zijde beetpakt.

Hou je lichaam laag en trek je zeil dicht

Het is aan te raden om nog iets meer door je knieën te gaan zodat je lichaamsgewicht wat lager uitkomt, trek nu je zeil dicht op de nieuwe halve windse koers en strek je benen weer een beetje.

Gefeliciteerd!

Je hebt nu je eerste powergijp succesvol uitgevoerd.

Misschien nog niet vloeiend en op volle snelheid maar dat komt later wel, als je de techniek onder de knie hebt is het een kwestie van niet opgeven en vooral te blijven oefenen.

Het kan ook geen kwaad om jezelf te laten filmen zijdens het gijpen, daar leer je een hoop van.

Wat overigens ook geen waad kan is betere surfers om je heen te vragen naar tips en zo aldoende beter en beter te leren gijpen.

Windsurf gijp voor de camera

OM het allemaal nog water beter uit te kunne leggen heb ik hieronder een leerzame video voor je geplaatst.

Op deze video zie je de hierboven omstreden stappen goed in beeld en kan je duidelijk zien hoe het er allemaal uitziet als je alle stappen vloeiend achter elkaar uitvoert.